Zonnepanelen

Offerte nodig?

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw project. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
contact

België telt bijna 400 000 zonnepaneleninstallaties, waarvan 98% geïnstalleerd is bij particulieren. In 10 jaar tijd heeft zonne-energie een niet te miskennen plaats veroverd in de elektriciteitsproductie van ons land. We weten dus allemaal hoe zonnepanelen eruit zien maar weinigen weten waaruit een installatie bestaat, hoe deze werkt en wat een omvormeris.

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen?

Het basisprincipe: het principe van het systeem werd al in 1839 ontdekt door Edmond Becquerel. Deze Franse natuurkundige toonde aan dat halfgeleiders, zoals silicium, elektriciteit kunnen opwekken uit zonlicht. Dat wordt het "fotovoltaïsch effect" genoemd en het is dat effect dat wordt toegepast in zonnecellen.

Hoe werken zonnecellen: De elektronen van de halfgeleider absorberen de fotonen uit het zonlicht en genereren een elektrische spanning die vervolgens wordt verzameld in het metalen rooster. Zo produceren de cellen gelijkstroom. Om die stroom op het net te kunnen gebruiken, moet hij worden omgezet in 230 volt wisselstroom.

Wat zijn de onderdelen van een installatie?

De zonnepanelen: Zonnepanelen bestaan uit een aluminium frame, een kunststof achterplaat met een verdeelkast, zonnecellen in gelamineerd siliciumen een glazen frontplaat.

De omvormer: Dit cruciale onderdeel zet de gelijkstroom opgewekt doorde panelen om in wisselstroomdie kan gebruikt worden op het net. Hij wordt op een koele plaats geïnstalleerd (kelder, garage) die gemakkelijk toegankelijk is om hem bij problemen snel te kunnen uitschakelen.

Wat zijn de onderdelen van een installatie?
Wat met het rendement?

Wat met het rendement?

Het rendement van een zonnepaneleninstallatie hangt af van verschillende factoren.

De oriëntatie van je dak: Panelen op een zuidgericht dak halen altijd een hoger rendement dan panelen op een oost- of westgericht dak. Maar zelfs op een oost- of westgericht dak zijn zonnepalen een goede investering.

Het plaats waar je woont: Hoewel België een klein land is, verschilt het aantal uren zonneschijn van streek tot streek. Aan de kust en in de provincie Luxemburg schijnt de zon het meest.

De hellingsgraad: Dat is de hoek die de panelen vormen met het aardoppervlak. De optimale hellingshoek is 30°. Op die manier wordt het meeste zonlicht opgevangen.

De maximale capaciteit van je panelen en het aantal panelen: Niet iedereen heeft een dak dat groot genoeg is om voldoende zonnepanelen te installeren om het jaarlijks elektriciteitsverbruik te dekken.

Externe factoren:  De lengte van de dag en de intensiteit van de zonnestralen, zijn ook belangrijk. Ook de temperatuur en de wind kunnen het rendement van je zonnepanelen beïnvloeden.